اختلال شخصیت ضد اجتماعی یکی از انواع اختلالات شخصیت کلاستر B است. افراد ضد اجتماع به درست یا غلط بودن کارهایی که انجام می دهد، اهمیتی نمی دهند. احساسات و حقوق دیگران را نادیده میگیرند. شخصیت ضد اجتماعی با کارهایشان اغلب برای دیگران مشکل ایجاد می نمایند. بارها به خاطر اعمالش به زندان افتاده اما باز هم از اشتباهاتش درس نمی گیرد. با کارهای خلاف یا کلاهبرداری زندگی خود را می گذراند. اما آیا راهی برای تغییر و درمان این افراد وجود دارد؟ در این مقاله علل، نشانه ها و درمان شخصیت ضد اجتماعی را بررسی خواهیم کرد.
اختلال شخصیت ضد اجتماع
اختلال شخصیت ضد اجتماعی یکی از انواع اختلالات شخصیت است که در روانشناسی سایکوپاتی هم خوانده میشود؛ وضعیتی روانی است که در آن فرد هیچ اهمیتی به درست و غلط بودن اعمالش نمیدهد و احساسات و حقوق دیگران را نادیده میگیرد. افراد دارای شخصیت ضد اجتماعی نسبت به دیگران احساس دشمنی یا بیتفاوتی سنگدلانه دارند و با آنها خشن برخورد میکنند. در رفتار این گونه افراد هیچ احساس گناه یا ندامتی دیده نمیشود. آنها اغلب از قانون سرپیچی میکنند.افراد مبتلا به اختلال شخصیت سایکوپات معمولا به مواد مخدر یا الکل اعتیاد دارند. شخصیت سایکوپات به طور معمول نمی تواند از عهدۀ مسئولیتهای خانوادگی، کاری یا تحصیلی خود برآید. درگیر شدن به اعتیاد مشکلاتش را دو چندان می کند، ویژگی های شخصیتی سایکوپات ها ترک اعتیاد را سخت تر می کند.
نشانه های اختلال شخصیت ضد اجتماعی
اگر قصد ازدواج و زندگی با شخصیت ضد اجتماعی را دارید بهتر است اطلاعات خود را در مورد این اختلل بیشتر کنید. از مهمترین نشانه های اختلال شخصیت سایکوپات می توان به موارد زیر اشاره داشت:
بیتوجهی به درست و غلط
دروغگویی مداوم یا فریب دیگران برای بهرهکشی
سنگدلی، بدبینی و بیاحترامی نسبت به دیگران
بازیچه قرار دادن دیگران با استفاده از جذابیت یا شوخطبعی برای نفع یا لذت شخصی
تکبر، احساس برتری و استبداد شدید
مشکلات مکرر با قانون، از جمله رفتارهای مجرمانه
نقض مکرر حقوق دیگران از طریق ارعاب و بیصداقتی
تکانشگری یا ناتوانی در برنامهریزی قبلی
خصومت، تحریکپذیری قابل توجه، اضطراب، پرخاشگری یا خشونت
فقدان همدردی نسبت به دیگران و عدم پشیمانی از آزار رساندن به سایرین
خطرپذیری غیرضروری یا رفتارهای خطرناک بدون توجه به امنیت خود یا دیگران
روابط ضعیف یا سوءِاستفاده گرانه
ناتوانی در درک عواقب منفی رفتار یا عبرت گرفتن از آنها
مسئولیتناپذیری مکرر یا ناتوانی از انجام کار و بی تعهدی مالی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت سایکوپات معمولا از سن ۱۵ سالگی نشانههایی از اختلال سلوک از خود نشان میدهند. عدم درمان به موقع خطر ابتلا به اختلال شخصیت را افزایش می دهد.اگرچه تصور میشود اختلال شخصیت ضداجتماعی حالتی مادام العمر باشد، برخی از نشانهها (به خصوص رفتار مخرب و مجرمانه) ممکن است در طول زمان کمرنگ شوند. اما مشخص نیست که این اتفاق در نتیجۀ بالا رفتن سن یا افزایش آگاهی نسبت به عواقب رفتار ضد اجتماعی رخ میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه برخورد با شخصیت ضد اجتماعی کلیک کنید.
علل ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی
از جمله علل اختلال شخصیت ضد اجتماعی می توان به ژنتیک، شرایط زندگی فرد، تربیت فرد در زمان کودکی و... اشاره داشت. همچنین ممکن است در طول رشد و شکلگیری مغز، تغییراتی در عملکرد آن رخ داده باشد. اما هیچ کدام از این عوامل به تنهایی منجر به بروز شخصیت سایکوپات نمی شود، بلکه مجموعه از این عوامل نقش دارند.
پیامدهای اختلال شخصیت ضد اجتماعی
مشکلات و عواقب ناشی از وجود اختلال شخصیت ضداجتماعی به شکل های مختلف قابل مشاهده می باشد. از جمله مهمترین عواقب و پیامدهای اختلال شخصیت سایکوپات می توان به موارد زیر اشاره داشت:
آزار و اذیت یا بیتوجهی نسبت به همسر یا فرزند
اعتیاد به الکل یا مواد مخدر
زندانی شدن
رفتارهای مربوط به خودکشی یا قتل
ابتلا به سایر اختلالات سلامت روانی مانند افسردگی یا اختلال اضطرابی
وضعیت پایین اجتماعی و اقتصادی و بیخانمانی
وارد شدن به گروههای اراذل و اوباش
مرگ زودهنگام، به خصوص در نتیجهی خشونت
درمان اختلال شخصیت ضد اجتماعی
درمان اختلال شخصیت ضد اجتماعی با استفاده از جلسات مشاوره روانشناسی، روان درمانی و دارو درمانی امکان پذیر می باشد که نیاز به صرف زمان و همکاری با درمانگر دارد. از جمله عوامل تاثیر گذار بر روی روند موقعیت فرد، میزان تمایل او به همکاری و شدت علائم اختلال می باشد. خانواده در درمان اختلال شخصیت سایکوپات نقش بسیار مهمی را ایفا می کند که به همین منظور اعضای خانواده باید مهارت های لازم را در برخورد با افراد ضد اجتماعی بیاموزند که به سیکل درمانی او کمک کنند.
رواندرمانی
رواندرمانی که آن را گفتوگو درمانی (talk therapy) نیز میشناسند، در درمان اختلال شخصیت سایکوپات مؤثر است. این درمان ممکن است شامل مدیریت خشم و خشونت، درمان اعتیاد و درمان سایر مشکلات سلامت روان باشد. شرکت در گروه های حمایتی بسیار می تواند به درمان اختلال شخصیت ضد اجتماعی کمک کند.
دارودرمانی
داروی مشخصی وجود ندارد که بر اساس استانداردهای دارویی به عنوان داروی درمان اختلال شخصیت ضد اجتماعی تأیید شده باشد. در واقع پزشک معمولا دارو را برای درمان مشکلات جانبی اختلال شخصیت ضد اجتماعی، مثل اضطراب یا علائم افسردگی و یا نشانههای پرخاشگری تجویز میکند.
مهارتهای مورد نیاز اعضای خانواده
اگر یکی از نزدیکان شما به اختلال شخصیت ضد اجتماعی مبتلا است، بسیار اهمیت دارد که خود شما آموزش های لازم را در مورد نحوه رفتار صحیح با او بیاموزید. یک متخصص سلامت روان میتواند به شما بیاموزد که چطور مرزگذاری کنید و از خودتان در مقابل پرخاشگری، خشونت و خشم شخصیت سایکوپات محافظت کنید. همچنین، به شما آموزش می دهد که چگونه به او کمک کنید تا بتواند درمان خود را هر چه سریعتر پیش بگیرد.
پیشگیری اختلال شخصیت ضد اجتماعی
هیچ روش مطمئنی برای جلوگیری از ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی در افرادی که مستعد آن هستند وجود ندارد. از آنجایی که تصور میشود این اختلال ریشه در کودکی داشته باشد، والدین، آموزگاران و پزشکان اطفال ممکن است بتوانند هشدارهای اولیه را تشخیص بدهند. تشخیص اولیه و مداخلهی زودهنگام به پیشگیری و درمان کمک میکند.مراقبتها، آموزشهای اصلاحات رفتاری، مهارتهای اجتماعی و حل مسئله، آموزش والدین، خانواده درمانی و رواندرمانی زودهنگام، به کاهش احتمال مبتلا شدن کودکان مستعد و درمان شخصیت ضداجتماعی کمک می کند. شما در هر جایی که هستید می توانید از خدمات مشاوره تلفنی و مشاوره حضوری مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی بهرمند شوید.